Ghidul unei morţi costisitoare şi lente.


Observaţie iniţială: acest articol se adresează în primul rând tinerilor şi copiilor care consumă sau intenţionează să consume droguri legale sau nelegale şi părinţilor, psihologilor, medicilor, organelor MAI în al doilea rând. Poate fi şi un excelent suport didactic pentru orele de dirigenţie. Este un ghid care arată cum te poţi transforma într-o epavă cheltuind foarte mulţi bani şi îmbogăţind pe alţii. Moartea poate fi fizică sau de cele mai multe ori socială. Mai jos vorbim strict de Suceava.
File de istorie
În ultimii ani, în târgul nostru, din când în când, au apărut în presă informaţii despre cazuri de trafic, consum şi intoxicare cu droguri. Subiecte tabu tratate superficial. Am avut de la cazurile izolate de exces de farmaceutice, flagranturi sporadice la trafic de heroină şi extasy, până la reţeaua de cărăuşi de droguri în stomac. Unii putrezesc în puşcării prin America de Sud, iar alţii au fost executaţi în China. Afacerea asta a fost terminată sublim cu flagrantul de la mol. Contribuabilul sucevean a tot auzit de această problemă. Totuşi, acestea sunt cazuri de mică amploare şi punctuale. Problema serioasă în ultimii ani este explozia numărului de tineri care se droghează, ajung epave undeva la marginea societăţii sau pur şi simplu mor. Înainte de deschiderea magazinelor de vise, dobândirea calităţii de drogat ordinar se făcea prin punga cu prenadez şi trecerea la farmaceutice. Primul magazin de vise a fost deschis undeva pe Mărăşeşti şi timp de o lună se putea cumpără marfă de acolo şi se putea consuma în incinta sa. Era un cofee shop. A fost închis rapid, deoarece vânzarea unor astfel de substanţe este legală, dar consumul lor este ilegal. Nu degeaba pe pliculeţele astea scrie că nu sunt pentru consum uman. Ele sunt vândute ca sare de baie, îngrăşământ pentru plante şamd. Buricul vânzării unor astfel de droguri a fost într-o perioadă pe undeva prin subsolurile molului Galleria, apoi a urmat o explozie a magazinelor de vise care au umplut tot oraşul. În ultima vreme mai funcţionau câteva, care au fost închise recent prin dispoziţia primarului şi prin hotărâre de consiliu local. Pe uşile lor se găsesc numere de telefon şi doritorii sună şi li se aduce acasă marfa dorită.
Banc cu proşti
Acum vreo cinci ani ne-a amuzat cazul unor tineri, doi dintre ei neoprotestanţi, care au găsit pe net o reţetă. Au fiert frunze de cânepă în lapte. Reţeta se numeşte milky. Nu ştim dacă de la cânepa sau de la lapte li s-a tras, dar toţi au ajuns la spital cu dureri nasoale de burtă şi au avut de dat declaraţii pe la poliţie şi pe la alte insituţii ale statului.
Partea întâi - farmaceutice
Se îngurgitează cu alcool, se pisează şi se trag pe nas sau se fumează după ce se pulverizează pe ţigări normale din tutun. Există şi combinaţii între ele fără alcool. Efectul este în primul rând halucinogen. Intensitatea halucinaţiilor este direct proporţională cu instabilitatea psihică a consumatorului. Un specimen dominat de temeri, paranoic şi cu psihicul labil va suferi o augmentare a traumelor şi spaimelor latente în subconştientul său de cel puţin un ordin de mărime. Unii vor fi ţintuiţi în scaun de frică şi neputinţă, alţii vor vedea distorsionat realitatea şi se vor simţi în pericol şi atacaţi chiar şi de obiecte statice. Mai rar apar şi cazuri de automutilare (tăieturi pe corp cu lama sau cutter-ul) şi suicid prin precipitare (de pe blocuri, stâlpi sau stânci). Cei cu psihicul echilibrat vor simţi doar o stare de bine, euforie şi moleşeală plăcută. După trecerea efectului de câteva zeci de minute, o oră, specimenul se va simţi ca o legumă un timp dublu faţă de cât a fost sub influenţa chimicalelor. Pe unii îi apucă şi plânsul fără nicun motiv. Efectele asupra sănătăţii sunt distrugătoarea, mai ales asupra organelor interne ca ficatul şi splina şi asupra tubului digestiv.

Denumiri comerciale: Tussin (de cinci ani se consumă la greu în Suceava, în argou acestor comprimate li se spunerobinete), Codeină (în combinaţie cu sucul gastric produce o substanţă de tipul celor extrase din mac şi care absorbită de organism dă nişte efecte halucinogene), Romparkin (al doilea ca popularitate după Tussin, în argou i se spunerpk), Diazepam (folosit intens acum câţiva ani), Regenon (pastile de slăbit, au efecte similare cu ale prafurilor, luate cu pumnul cauzează serioase probleme ale aparatului digestiv pentru cei care consumă frecvent), Cipralex (tablete pentru bolnavii psihici, se consumă mai rar din cauza greutăţii cu care se pot procura, efectul este mai puternic decât la celelalte), RofedexKetonalBixtonimTantum Rosa (în argou PDP, adică praf de pizdă, se dizolvă un plic într-un recipient cu apă, se bea sau se linge conţinutul de pe un şerveţel, dă nişte stări puternice de paranoia, e foarte scârbos) şiKetamină (de uz veterinar, se procura de la farmaciile veterinare, se trage pe nas sau injectabil, este încă foarte populară pentru stările de euforie pe care le dă).
În ultima perioadă, în Suceava, nu prea mai sunt utilizate farmaceuticele, din simplul motiv că nu se mai vând doritorilor, însă în Iaşi încă se poate. Cu toate acestea, recent, a fost un caz de intoxicare cu Tussin combinat cu alte nebunii al unui tânăr din oraş care a ajuns la reanimare. Din păcate sau din fericire a scăpat.
Partea a doua - prima fază a etnobotanicelor şi halucinogenelor
Consumul în oraşul nostru are aproape trei ani. A început prin cumpărarea plicurilor de pe internet de la diverşi oameni de bine din oraşe ca Cluj Napoca sau Timişoara. Primele produse ajunse la consumatorii locali erau nişte etnobotanice cu denumiri comerciale ca: Hawaiian Baby Woodrose, seminţe de plantă din zonele calde, care mestecate elibereză un ulei, Chillin, salvie tratată, se fumează. Ele produc halucinaţii şi crize de râs isteric. La primele magazine de vise din Suceava au fost aduse din Iaşi următoarele produse: Spice PlatinumSpice Gold şi Spice Diamond, chestii de fumat ce se vindeau la preţuri de 60, 40 şi 50 de RON. Produceau moleşeală. Acestea se consumau întotdeauna împreună cu Fire & Ice, euforic puternic, iar efectul era de jumătate oră. Era o explozie progresivă de energie, iar apoi consumatorul se transforma în legumă. Se mai fumau: W, salvie impregnată cu un  extras din otravă pentru şobolani,Blackout, foarte puternic cu un efect de peste două ore, PulseBonzai, un halucinogen foarte tare şi Ganja.
Partea a treia – Special Gold
A fost folosit pe scară largă în Italia pe post de sare baie. Un pliculeţ dizovlat în cadă te făcea să fii foarte proaspăt după baie, din cauza vaporilor inhalaţi. Pe pliculeţele comercializate la noi scria clar că nu sunt pentru consumul uman. Acest praf tras pe nas oferă o energie debordantă mai ales în combinaţie cu Magic Crystal sau alcool. Din punct de vedere chimic este un derivat al metamfetaminei, substanţă cunoscută drept mama drogurilor.
Apogeul Special Gold în Suceava a fost atins în urmă cu mai bine de un an, exact înainte de prima închidere a magazinelor de vise, când consumul a devenit generalizat în licee şi cluburi şi nu se mai ascundea nimeni. Cazul tipic al consumatorului ocazional este al cocalarului care mergea la seara lăutărească sau al fufei stupide ce se ducea la seara latino. Ambii, după ce consumau ceva alcool, mergeau la veceu şi trăgeau pe nas un plic de Special Gold, apoi îi vedeai debordând de energie şi dansând mai ceva ca nişte maimuţe curentate pe mese şi pe boxe. Efectul dura 15-20 de minute, apoi cocalarul sau fufa cădeau laţi pe canapea, unde vegetau cam jumătate de oră şi apoi, dacă mai voiau şi mai aveau la ei, mai băgău un plic şi se mai distrau pe cinste încă vreo 20 de minute.
‎De pe acest sait se poate cumpăra Special Gold la plic. Să facem un scurt calcul de aritmetică: 2000 g – 2.0 GBP/g înseamnă că 2 Kg costă 4000 de lire sterline. Asta înseamnă că plăteşti pe 0,25 g 0,5 lire sterline. Deci 0,25 g costă 2,5 RON. Plicul se vinde cu sume între 15 RON şi 50 RON. Concluzie: aşa şi-au luat unii Merţane şi au ajuns şmecheri peste noapte, iar alţii au ajuns nişte epave şi îşi plâng ratarea.
După ce au început să moară într-o veselie tot felul de tineri derutaţi, au fost închise magazinele de vise, iar o serie de substanţe conţinute în prafurile şi ierburile vândute la aceastea au fost trecute în rândul celor ilegale. Actualmente faci puşcărie dacă vinzi Special Gold, dar acesta se mai poate cumpăra încă în România.
Partea a patra – după prima închidere a magazinelor de vise
La scurt timp după ce au fost închise, magazinele de vise s-au redeschis. Alte produse, alte denumiri comerciale. Aşa au apărut prafurile Generation 2012Insomnia şi Special New Formula şi ierburile: RastaAfganKatana, Samuraişi Maraciuca. Acestea se vindeau pe sub mână şi când magazinele de vise erau închise. Deorece foarte mulţi tineri combină prafurile cu alcoolul, o serie dintre ei ajung la spital. La apelul medicilor şi al părinţilor, actualmente s-au închis aceste magazine, dar prin decizii provizorii şi abuzive. La Suceava, după ce s-a înregistrat primul caz de deces al unui minor ce a avut tangenţe serioase cu acest tip de substanţe, autorităţile mimează că au înţeles ce ravagii fac aceste chimicale printre tineri. Totuşi e mult prea târziu, au trecut trei ani. Însă puterea nu e la ei, ci la cei care pot trece substanţele nou comercializate pe lista celor interzise, pentru ca mai apoi organele MAI să-şi poată face treaba.
Partea a cincea – ce se va consuma când magazinele de vise se vor redeschide

Sunt nişte oameni de bine care aduc marfă în oraş. Produsele intră în probe pe la cunoscători. Dacă aceştia sunt mulţumiţi, atunci noile produse se împrăştie în oraş şi intră la vânzare şi la magazinele de vise. E o chestiune de timp până când magazinele de vise vor fi redeschise. Atunci veţi putea cumpăra legal pentru a trage pe nas: Kristal by Special şi fuma: Lenuţa.

Cine? Ce? Cum?
Afacerea cu droguri legale în târgul nostru aparţine unor cetăţeni care au mers de mici la şcoală şi au învăţat tabla împărţirii. Cine se apucă de vândut marfă pe barba lui şi nu ştie la rândul său tabla împărţirii, se supune unor riscuri serioase. Aceşti oameni vând pentru că au cerere. Atât timp cât adolescentul alege să evadeze din lumea asta pentru câteva minute prin droguri, unii vor câştiga foarte bine. De menţionat că produsele diferă de la oraş la oraş, în funcţie de cine dă trendul şi ce fel de marfă pune la vânzare.
Băieţi cu idei şi botanişti
Cea mai vizată categorie pentru un voiaj la spital sau drumul către cimitir este formată din naivi sau proşti. Botanişti, nu etnobotanişti. Aceştia cumpără la preţuri foarte mici şi de la oricine tot felul de prostii. Băieţi cu idei şi aflaţi în lipsă de bani, se apucă de strâns buruiene ordinare, le usucă, le stropesc cu ce găsesc, confecţionează ţigări din ele şi le vând botaniştilor. Tot băieţii cu idei fac rost de prafuri albicioase pe care le vând drept cocaină. Botaniştii le fumează sau le trag pe nas şi ori nu simt nimic, ori ajung la spital. Din această categorie face parte acel tânăr care era să crape în holul Casei de Cultură şi a fost resuscitat de oamenii de la ambulanţă. A fost la câteva minute de moarte. Data viitoare îi urăm succes.
Preţuri
În general, pliculeţele de etnobotanice şi halucinogene sunt de 0,25 g, 0,5 g, 1 g. Cazul special este Lenuţa care are 3 g. Un plic se poate împărţi între mai multe persoane. Preţurile merg de la 15 RON, când nu e cerere foarte mare sau un distribuitor vrea să scape rapid de marfă, ating o valoare medie cuprinsă între 30 şi 50 RON şi pot ajunge chiar şi la 100 RON când disperarea e mare.
Profilul consumatorului de droguri legale (etnobotanice şi halucinogene) din Suceava
Elev de liceu sau gimnaziu, în special la Ştefan sau Petru şi cu părinţi bogaţi. Teribilistul care se consideră rebel şi crede că sfidează sistemul prin consumul de droguri. Superficialul care îşi doreşte o evadare din lumea asta în care nu reuşeşte să se adapteze. Mimetistul care consideră că nu eşti bărbat dacă nu fumezi, bei şi tragi pe nas. Plictisitul de orice care nu reuşeşte să aibă o pasiune. Studentul în primii ani venit de la ţară la oraş şi care crede că se distrează şi că-şi trăieşte viaţa de student.
Consumatorii regulaţi se adună în anumite locuri, în natura sau în apartamente, cei ocazionali în crâşme şi cluburi. Cei cărora nu le dau părinţii bani, fură de acasă sau de la alţii şi amanetează pe plicuri. De la mp3 playere, aparate foto, ceasuri, playstation-uri, telefoane mobile, până la cuptoare cu microunde, televizoare, canapele, haine şi chiar ghetele din picioare au fost schimbate la disperare pentru plicuri de Special Gold. Sunt cazuri de tineri care şi-au golit casa la propriu în schimbul câtorva zeci de minute de fericire. Se lucra cu multiplu de 45 de RON, exact contravaloarea unui plic de Special Gold. Disperatul primea cam o treimea din valoarea obiectului adus cuantificată în plicuri. Aşa s-a ajuns ca magazinele de vise să se transforme în depozite de frigidere, aragaze şi haine, iar amatorii de chilipiruri să roiască în jurul lor.
Profilul consumatorului de droguri nelegale (de risc şi mare risc) din Suceava
Este omul aranjat la casa lui, care are o soţie, eventual şi copii, cu o slujbă bine plătită. Nu este dependent, nu este disperat. Din când în când îşi doreşte să se simtă bine şi să se relaxeze. Marfa ce ajunge la el este de calitate bună. În această zonă a drogurilor nelegale totul este foarte ermetic. Distribuitorii alimentează cercuri foarte închise de consumatori. Totul este mult mai discret. Merită de menţionat faptul că din cauza exploziei consumului de droguri legale (încă), preţurile drogurilor nelegale au scăzut foarte mult. De exmplu, gramul de marijuana se vindea cu 100 de euro acum vreo 3 ani, iar acum se dă şi cu 50 de RON. Marijuana şi haşiş-ul nu provoacă dependenţă, efectul lor este moderat, incomparabil mai slab decât cel pe care îl produc etnobotanicele sau halucinogenele. Practic sunt droguri sănătoase, dar interzise, în timp ce chimicalele care doboară pe capete tinerii, sunt legale.
Efecte asupra sănătăţii
Pe lângă problemele care apar inerent la organele interne, principala consecinţă a consumului regulat de etnobotanice şi halucinogene o constituie scăderea alarmantă a imunităţii organismului. Corpul unui drogat nu mai lupta eficient cu infecţiile şi în cele mai multe cazuri tratamentele cu antibiotice nu mai dau niciun rezultat. Cei care preferă inhalarea, vor avea foarte des hemoragii nazale. O altă problemă serioasă cu care se confruntă cei care consumă regulat droguri legale este pierderea memoriei imediate şi a reflexelor.
Cât ajută psihologul?
Depinde peste cine dă doritorul de libertate din captivitatea drogurilor. Dacă acesta are nenorocul să dea peste vreo fufă tocilară a cărei experienţă de viaţă se rezumă la sexul oral prin căminele facultăţii, atunci ea va fi cea care are de învăţat de la drogat. Psihologul, în tratarea dependenţei de droguri, poate avea un rol important, dar lipsa unor oameni instruţi strict pe chestiunea asta se resimte. Un cetăţean al Sucevei care a trecut pe la dezintoxicare la balamucul din Câmpulung Moldovenesc, a avut norocul să poată sta de vorbă cu un psiholog bun. În urma discuţiilor, tânărul şi-a făcut o listă cu beneficiile pe care i le aduce consumul de droguri şi cu problemele care se ivesc dupăDe fiecare dată când este tentat să consume, omul nostru scoate lista şi pune încă o dată în balanţă ce obţine şi ce pierde drogându-se. Îi cam trece pofta de vise după un simplu raţionament. Nu mai spunem că la dezintoxicare medicii voiau să-i dea medicamente cu care el se droga şi omul a trebuit să ţină lecţii de chimie pe acolo, până s-a ajuns la concluzia că în cazul său e mult mai bun tratamentul psihologic decât cel chimic. În cazul tânărului dispărut de curând, mersul la psiholog nu a folosit la nimic.
Din puţul înţelepciunii locale tangent la subiect
Dacă tot am amintit de singurul deces înregistrat în Suceava şi din cauza drogurilor legale, spunem că la o şedinţă cu părinţii în clasa dispărutului, fosta lui dirigintă justifica excesele prin curiozitatea junimii, care este îndreptăţită să încerce orice. În concluzie, conducerea CNPRS ar trebui să facă dintr-o sală de clasă un stabiliment unde să li se aducă elevilor curve şi să li se dea droguri, ambele activităţi sub supravegherea cadrelor didactice. Astfel curiozitatea adolescenţilor este satisfăcută şi totul se desfăşoară organizat. Că tot eram în zona Petru, mai amintim că directoarea respectabilei instituţii sucevene, a refuzat să ofere unele explicaţii unui jurnalist local pe motiv că, ţineţi-vă bine, în momentul în care cineva vă căuta pe Google numele ei, nu doreşte ca acesta să fie asociat cu consumul de etnobotanice. Divin!
Cui folosesc campaniile împotriva consumului de droguri?
V-aţi întrebat vreodată cine sunt cei care organizează campaniile împotriva consumului de droguri şi care sunt rezultatele lor? Cum ne demonstrează istoria ultimilor ani, rezultatele sunt nule. Cei care se ocupă de genul acesta de campanii nu sunt decât nişte căpuşe bugetofage de tipul unor ONG-uri sau găşti de partid, ce gravitează în jurul direcţiilor de tineret judeţene sau naţionale, care vin cu un slogan prost spre foarte prost, organizează un concert sau o petrecere din care ei sifonează un procent de două cifre şi cam atât. Finalitatea? Ne-am spart în figuri prin presă drept combatanţi antidrog şi ne-am ales şi cu ceva mălai. Cât despre tinerii tentaţi, dă-i dracului, că dacă nu ar fi ei, noi ce motiv am mai avea să ne facem că luptăm. Ce e amuzant şi scârbos în acelaşi timp la toate aceste ONG-uri, e că tartorii lor zbiară în gura mare că luptă pentru binele comunităţii, când de fapt îi interesează doar binele şi imaginea lor. Să venim şi cu un exemplu. Fiţuica muribundă Crai Nou ne anunţă că în şase cluburi sucevene se desfăşoară o frăsuneală cu titulatura Party fără droguri. Ce să înţeleagă un puşti de 14 ani tentat să tragă un plic pe nas din curiozitate, că în Suceava toate petrecerile sunt cu droguri şi că acum în unele cluburi au început să se facă şi excepţii, adică din când în când avem şi petreceri fără. Jenant şi păgubos.
Au vreo utilitate comandamentele de luptă împotriva etnobotanicelor şi halucinogenelor?
Acum s-au făcut comandamente, în care nişte burduhoşi din instituţiile publice împreună cu alţi minunaţi de pe la MAI se fac că iau măsuri. Apar în presă foarte serioşi, dau declaraţii, mimează îngrijorarea şi seriozitatea. Din informaţiile noastre, proprietarii de magazine de vise o pun de un proces cu primăria şi au toate şansele să câştige. Atâta timp cât prin lege nu sunt interzise anumite substanţe şi derivate ale lor, magazinele de vise nu au de ce să fie interzise. V-aţi pus vreodată întrebarea de ce lista de substanţe interzise nu este completată cu cele care fac ravagii acum printre liceeni? Posibil răspuns: poate pentru că unele partide au făcut o afacere foarte bănoasă din distribuirea şi comercializarea acestor droguri legale.
Siguranţă şi încredere
După închiderea temporară a acestor magazine, băieţaşii distribuitori s-au calmat oarecum. Poliţia stă geană pe ei pentru că ştie că au pe acasă stocuri. Să vedem cum vor evolua lucrurile în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru că între Crăciun şi Revelion se estimează un vârf al consumului şi afacerile unora sunt afectate. Mai nou am auzit şi că poliţia lucrează. Cheamă băieţaşii cunoscuţi ca distribuitori, le pune în faţa lista cu telefoanele pe care le-au primit în ultimele două luni şi îi întreabă cine-i cutare, cine-i cutare. Operativ! Vrea prefectul bază de date cu consumatorii de droguri legale. Şi ce rezolvă cu asta? E de râsul curcilor când babe de la ţară sunt ridicate cu mascaţii că au haldani pe hat, iar o grămadă de chimicale de sinteză sunt încă legale în România.
Salvia
Tot ce înseamnă plantă etnobotanică de fumat, ce s-a găsit sau se mai găseşte în Suceava, este salvie tratată prin diferite procese chimice cu tot felul de substanţe periculoase pentru organism şi care dau consumatorului stări de euforie. Cei care nu au iarbă, fumează din toată inima şi salvie. În argou, plantele de fumat se numesc salate.
Gura lumii, spitalul şi balamucul
Surse din spital ne-au comunicat că numărul tinerilor care ajung cu probleme serioase din cauza consumului de droguri legale şi farmaceutice este mult mai mare, dar pentru a nu-şi complica viaţa şi când cazurile nu sunt foarte grave, medicii le declară comă alcoolică. Mai sunt şi situaţii când ajunge la UPU câte o odraslă de mahăr din târg şi atunci, acesta nu doreşte ca imaginea să îi fie pătată de copilul drogat şi face tot posibilul ca nimic să nu transpire în presă. Copiii de bogătaşi dependenţi de droguri sunt duşi ori la Câmpulung Moldovenesc ori la Iaşi pentru tratament. Departe de Suceava. Cum s-ar simţi un bogătaş când se uită în oglindă şi copilul său e la balamuc la Burdujeni şi lumea din Suceava îşi dă coate când îl vede? Sigur nu bine, de aceea preferă să-şi interneze copilul cât mai departe de Suceava.
Soluţia
Nu mai ascundeţi sub preş ce se întâmplă, pur şi simplu arătaţi-le potenţialilor consumatori, cu exemple dintre cele mai şocante, ce îi aşteaptă dacă intră în hora drogurilor legale sau nelegale. Arătaţi-le că sunt stăpânii prorpriei lor vieţi şi că nu merită milă când vor ajunge nişte epave. Ei trebuie să înţeleagă că goana după iluzii este egală cu euthanasia. Nu mai plângeţi drogaţii care mor. Trataţi-le moartea cât se poate de cinic ca să înţeleagă şi alţii că a fost alegerea lor şi nimeni nu e de vină pentru asta. Cine îşi alege mai apoi soarta conştient, treaba lui. Vom avea un soi de selecţie naturală.
Observaţie finalăacest material reprezintă munca de documentare a câtorva oameni care au avut prilejul să discute cu tineri care au consumat cam toate produsele din gama celor expuse mai sus, le-au ascultat poveştile, i-au felicitat pe cei care au reuşit să scape din această mlaştină, după ce au trecut pe la dezintoxicare şi li s-a oferit suport psihologic, îi încurajează să le arate şi altora pericolul unei astfel de vieţi şi doresc să îi responsabilizeze pe cei care din teribilism ajung sclavii unui astfel de viciu. Fotografiile , în afară de cele cu tânărul resuscitat, sunt făcute special pentru acest material
Concluziedrogatule ocazional sau dependent, de fiecare dată când dai banii tăi sau ai părinţilor ori obiecte furate din casă sau de la alţii pe porcării ce-ţi oferă minute de fericire iluzorie şi ore de agonie dureroasă, gândeşte-te că eşti sclavul unui şmecher care pe nevolnicia ta are bani şi putere şi te tratează ca pe un gunoi.


SURSA: http://www.depestrada.ro/ghidul-unei-morti-costisitoare-si-lente




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adauga un comentariu :